keinginan nabi saw.


Random Hadith Widget

Tuesday, February 28, 2012

macam-macam hal


Alkisah.


Pada suatu masa yang lalu, terdapat satu Jemaah dakwah daripada Pakistan mengunjungi kampong aku. Lebih tepatnya mahala ataupun di surau jiran aku.


Kelihatan sedara-sedara yang datang itu josh-josh belaka. Yang boleh berbahasa inggeris beberapa orang saja. Dan seorang daripada mereka ialah orang alim/maulana.


Di suatu petang yang damai, seperti biasa amalan ziarah akan dijalankan. Dari lorong ke lorong, rumah ke rumah, pintu ke pintu, hati ke hati.


Rakan usaha tempatan di mahala tersebut jadi rahaba. Apabila sampai di sebuah rumah maka rahaba pun beri salam. Maka keluarlah tuan rumah tersebut yang sudah biasa berjemaah di surau. Seperti kebiasaan Jemaah akan bertaaruf ringkas sambil bersalam-salaman.


Tuan rahaba pada mulanya menyangka bahawa dia akan menterjemahkan bahasa urdu Pakistan kepada bahasa melayu. Tapi sangkaannya meleset. Rupa-rupanya si mutakalim fasih cakap melayu.


Barangkali mereka belajar di masjid sri petaling.


Mutakalim : mari datang surau sekarang..

Tuan rumah : insyallah..(tersenyum)

Mutakalim : mari datang surau sekarang..

Tuan rumah : insyallah..nanti saya datang (senyum lagi)

Mutakalim : mari datang surau sekarang..

Tuan rumah : insyallah..saya tau la (hek eleh mamat nih)

Mutakalim : mari datang surau sekarang..

Tuan rumah : saya tau maaa!!! (akhirnya tuan rumah tak dapat menahan tekanan ke-joshan mutakalim)

Rahaba : (o_o)”


Rupa-rupanya dia hanya belajar sampai “mari datang surau sekarang..”


Ish3


Monday, February 27, 2012

Apa itu Wang atau Harta Tidak Patuh Syariah?Prof. Dr. Muhammad Nabil Ghanayim, Profesor di Kuliyyah Syariah Universiti Kaherah, telah mentakrifkan wang atau harta tidak patuh syariah sebagai harta haram yang diperolehi melalui jalan-jalan yang tidak syarie iaitu mengambil harta yang terdapat larangan ke atasnya atau terdapat balasan (had) ke atas pelakunya, atau terdapat janji buruk berkaitannya, atau yang dinamakan sebagai batil oleh Allah S.W.T.

Pandangan Imam Al-Syafie juga telah menyatakan bahawa syariah telah melarang lapan perkara pokok iaitu riba, gharar, perjudian, penipuan, rampasan, ihtikar (monopoli barangan), rasuah dan perniagaan yang tidak patuh syariah serta mendatangkan kemudaratan (seperti arak, babi, bangkai, makanan yang memudaratkan, pendapatan daripada pelacuran dan seumpamanya).

Manakala kebanyakan fuqaha’ mutakhir ini mentakrifkan harta tidak patuh syariah ialah harta yang dimiliki dan diperolehi melalui wasilah yang tidak diiktiraf oleh syarak seperti rompakan, rampasan, hasil jualan barang curi, rasuah, perjudian, loteri, transaksi riba, perlindungan insurans konvensional, keuntungan pelaburan di dalam sekuriti tidak patuh syariah dan seumpamanya.

Menurut Suruhanjaya Sekuriti (SC), sesebuah syarikat diklasifikasikan sebagai sekuriti yang tidak patuh syariah sekiranya syarikat itu menjalankan aktiviti teras yang tidak selaras dengan syariah seperti berikut:

i. Perkhidmatan kewangan yang berteraskan riba (faedah);
ii. Perjudian dan pertaruhan;
iii. Pengeluaran atau penjualan barangan yang tidak halal atau barangan yang berkaitan;
iv. Insurans konvensional;
v. Aktiviti hiburan yang tidak selaras dengan syariah;
vi. Pengeluaran atau penjualan barangan yang berasaskan tembakau atau barangan yang berkaitan;
vii. Pembrokeran atau jual beli sekuriti tidak patuh syariah; dan
viii. Aktiviti lain yang didapati tidak selaras dengan syariah.


hazrat sheikh maulana muhamad saad al-khandalawi berkata yang bermaksud hari ini kita berasa teruk atau tidak suka bila mengatakan tentang khinzir apalagi makan khinzir, tapi kita tidak rasa bersalah walau sedikit menyuap hasil daripada riba ke dalam mulut kita. sebenarnya ianya sama seperti kita menyuap daging khinzir ke dalam mulut kita serta ahli keluarga kita. nau'zubillah.


(sumber)

Thursday, February 16, 2012

mintalah pertolongan kepada Allah!

assalamualaikumعَنْ أَبِي الْعَبَّاسِ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قَالَ : كُنْتُ خَلْفَ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَوْماً، فَقَالَ : يَا غُلاَمُ إِنِّي أُعَلِّمُكَ كَلِمَاتٍ: اْحْفَظِ اللهَ يَحْفَظْكَ، احْفَظِ اللهَ تَجِدْهُ تُجَاهَكَ، إِذَا سَأَلْتَ فَاسْأَلِ اللهَ وَإِذَا اسْتَعَنْتَ فَاسْتَعِنْ بِاللهِ، وَاعْلَمْ أَنَّ اْلأُمَّةَ لَوْ اجْتَمَعَتْ عَلَى أَنْ يَنْفَعُوْكَ بِشَيْءٍ لَمْ يَنْفَعُوْكَ إِلاَّ بِشَيْءٍ قَدْ كَتَبَهُ اللهُ لَكَ، وَإِنِ اجْتَمَعُوا عَلَى أَنْ يَضُرُّوْكَ بِشَيْءٍ لَمْ يَضُرُّوْكَ إِلاَّ بِشَيْءٍ قَدْ كَتَبَهُ اللهُ عَلَيْكَ، رُفِعَتِ اْلأَقْلاَمُ وَجَفَّتِ الصُّحُفِ

[رواه الترمذي وقال : حديث حسن صحيح وفي رواية غير الترمذي: احْفَظِ اللهَ تَجِدْهُ أَمَامَكَ، تَعَرَّفْ إِلَى اللهِ فِي الرَّخَاءِ يَعْرِفْكَ فِي الشِّدَّةِ، وَاعْلَمْ أَنَّ مَا أَخْطَأَكَ لَمْ يَكُنْ لِيُصِيْبَكَ، وَمَا أَصَابَكَ لَمْ يَكُنْ لِيُخْطِئَكَ، وَاعْلَمْ أَنَّ النَّصْرَ مَعَ الصَّبْرِ، وَأَنَّ الْفَرَجَ مَعَ الْكَرْبِ وَأَنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراً].

Terjemah hadits / ترجمة الحديث :

Dari Abu Al Abbas Abdullah bin Abbas radhiallahuanhuma, beliau berkata : Suatu saat saya berada dibelakang nabi shollallohu ‘alaihi wa sallam, maka beliau bersabda : Wahai ananda, saya akan mengajarkan kepadamu beberapa perkara: Jagalah Allah, niscaya dia akan menjagamu, Jagalah Allah niscaya Dia akan selalu berada dihadapanmu. Jika kamu meminta, mintalah kepada Allah, jika kamu memohon pertolongan, mohonlah pertolongan kepada Allah. Ketahuilah sesungguhnya jika sebuah umat berkumpul untuk mendatangkan manfaat kepadamu atas sesuatu, mereka tidak akan dapat memberikan manfaat sedikitpun kecuali apa yang telah Allah tetapkan bagimu, dan jika mereka berkumpul untuk mencelakakanmu atas sesuatu , niscaya mereka tidak akan mencelakakanmu kecuali kecelakaan yang telah Allah tetapkan bagimu. Pena telah diangkat dan lembaran telah kering.

(Riwayat Turmuzi dan dia berkata : Haditsnya hasan shahih). Dalam sebuah riwayat selain Turmuzi dikatakan : Jagalah Allah, niscaya engkau akan mendapatkan-Nya didepanmu. Kenalilah Allah di waktu senggang niscaya Dia akan mengenalmu di waktu susah. Ketahuilah bahwa apa yang ditetapkan luput darimu tidaklah akan menimpamu dan apa yang ditetapkan akan menimpamu tidak akan luput darimu, ketahuilah bahwa kemenangan bersama kesabaran dan kemudahan bersama kesulitan dan kesulitan bersama kemudahan).

Pelajaran yang terdapat dalam hadits / الفوائد من الحديث :

1. Perhatian Rasulullah shollallohu ‘alaihi wa sallam dalam mengarahkan umatnya serta menyiapkan generasi mu’min idaman.

2. Termasuk adab pengajaran adalah menarik perhatian pelajar agar timbul keinginannya terhadap pengetahuan sehingga hal tersebut lebih terkesan dalam dirinya.

3. Siapa yang konsekwen melaksanakan perintah-perintah Allah, nicsaya Allah akan menjaganya di dunia dan akhirat.

4. Beramal shalih serta melaksanakan perintah Allah dapat menolak bencana dan mengeluarkan seseorang dari kesulitan.

5. Tidak mengarahkan permintaan apapun (yang tidak dapat dilakukan makhluk) selain kepada Allah semata.

6. Manusia tidak akan mengalami musibah kecuali berdasarkan ketetapan Allah ta’ala .

7. Menghormati waktu dan menggunakannya kepada sesuatu yang bermanfaat sebagaimana Rasulullah shollallohu ‘alaihi wa sallam memanfaatkan waktunya saat beliau berkendaraan.


(sumber)


Monday, February 13, 2012

cinta sahabat r.hum

Cinta kepada sesuatu akan menyebabkan seseorang itu buta dan tuli kata nabi saw. Seperti kita faham bila cinta telah masuk menusuk ke hati maka segala-galanya akan jadi indah belaka. Mendengar namanya saja berbunga hati. Belum melihat apalagi bersama. Begitulah cintanya para sahabat r.hum kepada ketua kita sayyidina nabi Muhammad SAW. Bahkan begitu kasih dan cintanya kepada nabi saw sehingga harta dan diri telah mereka korbankan, meninggalkan tanah suci yang mulia, para isteri dijandakan dan anak-anak diyatimkan demi menyampaikan agama Allah SWT dan sunnah nabi saw kepada manusia.


cinta rasulullah beerti cinta kpd Allah


Antara kisah yang menyentuh jiwa seperti kisah di bawah,Di dlm Kitab Hayatus Shahabah, halaman 524-525 diriwayatkan kisah berikut:

Menjelang Perang Uhud, Abdullah bin Jahsy r.a mengajak sahabatnya, Sa’d bin Abi Waqqash r.a utk berdoa. Ajakan itu dipersetujui oleh Sa’d. Keduanya mulai berdoa. Sa’d berdoa terlebih dahulu:

“Tuhanku, jika nanti aku berjumpa dgn musuhku, berilah aku musuh yg sgt perkasa. Aku berusaha membunuh dia dan dia pun berusaha membunuhku. Engkau berikan kemenangan kpdku sehingga aku berhasil membunuhnya dan kemudian mengambil miliknya (sebagai rampasan perang).”

Abdullah mengaminkannya. Tiba giliran Abdullah berdoa:

“Tuhanku, berilah aku musuh yg gagah perkasa. Aku berusaha membunuhnya, dan ia berusaha membunuhku. Kemudian ia memotong hidung dan telingaku. Kalau nanti aku bertemu denganMu, Engkau akan bertanya: ‘Man jada’a anfaka wa udzunaka?’ (Siapa yang telah memotong hidung dan telingamu?). Aku akan menjawab bhw keduanya terpotong ketika aku berjuang di jlnMu dan jln Rasulullah (fika wa fi rasulika). Dan Engkau, ya Allah akan berkata: ‘Kamu benar!’ (shadaqta).”

Sa’ad mengaminkan doa Abdullah tersebut. Keduanya berangkat ke medan Uhud dan doa keduanya dimaqbulkan Allah.

Sa’d bercerita kpd anaknya, “Duhai anakku, doa Abdullah lbh baik drp doaku. Di senja hari aku lihat hidung dan telinganya tergantung pd seutas tali.”


Bacalah kisah-kisah sahabat nabi saw. Kerana merekalah manusia yang telah dijamin kejayaan di dunia dan di akhirat. Ulama berkata walaupun kehidupan nabi saw dan sahabat-sahabat r.hum telah jauh 1400 tahun meninggalkan kita namun akan merasa dekat bila kita kerap membaca dan mengulang-ulangkan kisah mengenai mereka. Semoga Allah SWT memberi kita taufiq untuk mencontohi perilaku nabi saw dan para sahabat baginda. Insyallah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...