keinginan nabi saw.


Random Hadith Widget

Friday, December 23, 2011

srikandi sejati

srikandi sejati


ketika khadijah r.ha menyusukan puterinya Fatimah r.ha. rasulullah saw telah pulang daripada kerja mengajak manusia kepada Allah. dilihat oleh Nabi saw bahawa bukannya susu yang keluar akan tetapi darah yang mengalir ke mulut fatimah r.ha. lalu diambil oleh nabi saw dan ditidurkannya.


ketika khadijah memangku nabi saw... telah tertidur nabi kerna lelah mengajak manusia kepada Allah. dalam keadaan nabi saw terlena. ketika itulah khadijah menitis airmatanya. sehingga air matanya jatuh terkena pipi rasulullah saw. ketika itu terjagalah nabi saw. lalu bertanya kepada hazrat khadijah r.ha.

"wahai khadijah kenapa kau menangis?
adakah kau menyesal bersuamikan aku?
dahulu kau kaya dan mulia tapi hari ini semua menjauh daripadamu dan
seluruh kekayaanmu habis. adakah kau menyesal bersuamikan aku?"

jawab siti khadijah r.ha

"wahai nabi, bukan itu yg aku tangiskan,
segala kemuliaanku telah ku korban kerana Allah dan rasulNya,
segala harta kekayaanku telah ku habiskan kerana Allah dan rasulNya,
tapi sekarang aku tidak punya apa-apa lagi..tapi engkau masih terus dengan kerja ini.

wahai rasulullah, kiranya aku telah mati dan perjuangan mu masih belum selesai
dan ketika itu engkau memerlukan senjata atau jambatan untuk kau menyeberangi lautan dan sungai, maka engkau gali lah kuburku, engkau ambillah tulang-belulangku untuk kau jadikan senjata dan jambatan.

supaya engkau sampai untuk berjumpa manusia
kenalkan mereka kepada rabb dan kebesaranNya.
supaya mereka mentaati Allah swt
supaya mereka dapat mengamalkan agama Allah
supaya mereka selamat dunia dan akhirat."

rasul yang agung bersama isterinya ummul mukminin berpelukan mereka berdua sambil menangis memikirkan agama ini..bagaimana setiap manusia dapat mengamalkan agama ini.


wahai saudara-saudaraku, hari ini kita mendapatkan agama dengan bersenang-senang tanpa susah-payah dan mujahadah. sama-samalah kita syukur kepada Allah iaitu dengan mentaati perintahnya dan mengamalkan sunnah-sunnah kekasihNya nabi Muhammad saw. dan keluar di jalan Allah 3 hari, 40 hari, 4 bulan belajar-belajar berkorban demi agama. insyallah!
dedicate for mujahidah solehah


siti khadijah...srikandi sejati..

kaulah lambang cinta sejati
srikandi pertama tika islam bermula
hatimu menyalakan keyakinan
hartamu melambangkan pengorbanan

rasul keseorangan kaulah teman
dia tersisih kau memilihnya
dia terbuang engkau menyayanginya
kerna iman kau sanggup berjuang

siti khadijah namamu indah
qudwah hasanah tauladan ummah
tika rasul terpinggir
kaulah insan terhampir

siti khadijah
mujahidah solehah
agung jasamu di persada sejarah
pemergianmu ditangisi nabi
hingga kini tiada pengganti

sunyi jalan menuju Allah
menggamit hati mencari teman
indah jalan menuju Allah
jika teman seperti khadijah
masih ada lagi..

sahabat-sahabat nabi saw. telah mencapai tahap kejayaan yang tertinggi sekali. merekalah orang-orang yang dijamin kejayaannya oleh Allah swt dan nabi saw. ulama memberitahu bahawa dahulu keturunan bani israel adalah keturunan yang mulia iaitu keturunan daripada anak-anak cicit nabi yaakub a.s dan ramai nabi-nabi lahir dari kalangan bani israel.

tapi, sahabat-sahabat radiallahuanhuajmain melonjak jauh lebih mulia daripada keturunan bani israel. Allah muliakan sahabat-sahabat nabi saw kerana pengorbanan mereka terhadap agama. mereka bukanlah nabi akan tetapi mereka telah membenarkan dan berjuang habis-habisan kerana agama Allah swt.

"sama ada tertegaknya agama Allah swt di muka bumi ini atau kami syahid di jalanNya!" itulah slogan yang menyatakan maksud hidup mereka dan maksud kita orang islam dihantar oleh Allah ke muka bumi ini.Alhamdulillah, baru lepas menghadiri jor uitm shah alam yang diadakan di surau bintang seksen 7 pusat komersial. tu yang josh semacam nih..hehe.

pembayan maulana ustaz amir hamzah dari madrasah sri petaling juga merangkap imam masjid jamek sri petaling. (merangkap imam time solat gerhana bulan yg buat aq ketaq kaki akibat x biasa solat lama2...teruk betui) isk3.


Sunday, December 18, 2011

doa dengan yakinnahmaduhu wa nusolli a'la rosulihil karim wa a'la alihi wa sohbihi ajamain. amma ba'du

alhamdulillah. di halaqah saya sekarang dikunjungi oleh 2 jemaah dakwah tabligh yang sedang belajar2 usaha atas iman dan amal. satu jemaah 40 hari daripada melaka (adik yardd ada kat dlm jamaah ni). satu lagi jemaah masturat dpd uttar pradesh, india. moga Allah buka pintu hidayat seluas-luasnya dan tutup pintu murtad serapa-rapatnya. ameen.


kongsi sikit cite pasal doa dan yakinhajjaj bin yusuf al-thaqofi ialah seorang yang agak terkenal di dalam dunia pemerintahan Islam. beliau adalah seorang penguasa yang tegas dan sangat keras. seorang panglima tentera dan gabenor yang membabi-buta dalam mentaati khalifah. oleh kerana sifatnya yang zalim telah menakutkan ramai rakyatnya. di antara kezaliman beliau ialah ramai sahabat-sahabat nabi saw telah dibunuh di bawah pemerintahan beliau. banyak pertumpahan darah semasa pemerintahan hajjaj.

pada suatu hari hajjaj bin yusuf telah melalui atau berada di masjidil haram dan hampir dengan kaabah. lalu dia terlihat seorang tua sedang duduk berdoa di hadapan kaabah. lalu beliau mendapatkan orang tua itu serta mendapati ia adalah seorang yang buta dan menegurnya.

"wahai orang tua, apakah yang engkau doakan?"

orang tua itu tanpa mengetahui siapa yang bertanyanya telah menjawab. "aku berdoa kepada Allah supaya diberikan penglihatan kepada aku"

hajjaj bertanya lagi "berapa lamakah kau berdoa di sini?"

si tua itu menjawab "lebih kurang 5 ke 6 jam aku berdoa pada masa ini, di sini setiap hari, berdoa supaya Allah beri penglihatan kepadaku"

hajjaj bertanya lagi "sejak bilakah kau berdoa?"

si tua itu memberitahu bahawa dia telah berdoa sejak bertahun-tahun lamanya di tempat yang sama, pada masa yang sama.

hajjaj berkata kepada si tua itu "wahai si tua, tahukah engkau bahawa dengan siapa engkau bercakap??"

"aku tidak tahu, siapakah engkau?" jawab si tua sambil menyoal kembali.

"akulah hajjaj bin yusuf!!!" jawab hajjaj.

mendengarkan ini terus menggeletar seluruh tubuh si tua itu tadi lantaran takutnya kepada hajjaj bin yusuf.

hajjaj telah berkata kepada si tua itu bahawa dia akan datang lagi pada esok hari dan ingin memenggal kepalanya jika esok dia masih dalam keadaan buta.

"esok aku ingin berjumpa engkau di sini, pada masa yang sama. dan jika engkau aku lihat masih buta, akan aku pancung kepala engkau!" bentak si hajjaj.

si tua itu terpaksa bersetuju kerana ketakutan yang amat.

keeseokkan harinya hajjaj datang seperti yang dijanjikan. dan dia melihat bahawa si tua itu telah dapat melihat.targhib diri:

orang tua itu telah berdoa bertahun-tahun tapi tidak dimakbulkan juga. akan tetapi dalam masa satu hari beliau telah berdoa dengan bersungguh-sungguh maka Allah telah menzahirkan kudratnya dengan menyembuhkan penglihatan si tua itu dengan tunai. desakan si hajjaj telah menyebabkan yakin, harap, gantung (tawakal) si tua itu bulat kepada Allah.

maka bila kita berdoa kena yakin betul2 bahawa Allah lah rabb kita, yang pelihara kita, yang boleh sempurnakan hajat dan keperluan kita.

maulana umar palampuri rah. berkata bahawa 3 perkara yang menyebabkan doa tidak diterima oleh Allah. pertama ialah berdoa dalam keadaan ghaflah iaitu lalai (tak khusyuk). kedua, muamalat yang haram. ketiga, meninggalkan kerja dakwah nabi saw.


memuji dan bercakap kebesaran Allah juga adalah doa. afdolu du'a Alhamdulillah.

p/s : hajjaj ialah mertua kepada muhammad bin qosim iaitu ketua tentera islam yang dikeluarkan oleh khalifah al-walid asbab kerisauannya kepada agama Allah. bila sampai di india hajjaj menyuruh jemaah ini pulang. ulama beritahu kalaulah hajjaj tidak panggil jemaah ini pulang ke arab pasti islam akan tersebar sampai ke negeri jepun.

Friday, December 2, 2011

sunnah orang berjuang
i juz wanna share a song that touch my heart. isk3


hazrat maulana syamim d.b berpesan bahawa
"kehidupan atau hidup seorang daie adalah mati di jalan ALLAH!!!"p/s : semoga Allah kurniakan kita syahid di jalanNya insyallah.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...