keinginan nabi saw.


Random Hadith Widget

Tuesday, April 19, 2011

tanah?
bismillah...(sedikit catatan pesanan buat diriku...)Allah maha kuasa dan makhluk sikitpun takleh buat apa2.

Allah telah ciptakan manusia dpd tanah dan sifat tanah juga telah bersama2 ada dalam hati manusia. iman ialah perkara paling bernilai lebih dari segala2nya. kalau kita belanjakan seluruh dunia dan isi2nya takkan dapat menyamai nilai iman walaupun sebesar zarah.

iman umpama sekeping tanah. disebabkan ramai antara kita iman warisan maka ia juga umpama tanah warisan. sepertimana kita faham kalau tanah tak diusahakan atau dikerjakan maka akan mula ditumbuhi lalang-lalang yang tak memberi manfaat.

dan kalau kita malas lagi ia akan menjadi lebih teruk lagi. semak dan samun. bila dah semak paham2 je la...


ish3


mungkin cik senduk akan berkampung kat semak. haha...jaga2 cik jah! jgn sampai dipatuk.

scorpion pun tumpang sekaki insyallah


i still loving you


dan kalau kita lebih malas lagi. hurmm...nampaknya tanah tadi akan jadi hutan la gamaknya. (pemalas punya manusia...huuh)


nampaknye bkn setakat ular senduk dan scorpion jer berkampung...rimaw pun sempat beranak pinak berkenduri kendara.aum aum aum


tapi kalau kita usahakan dan kerjakan tanah tersebut. masyallah
haa..kan bawa manfaat tuh,,,


tidak ada kecantikan selain kecantikan akhirat


usaha dengan lebih tekun dan gigih....hurgh
insyallah anda akan peroleh...durian! sapa taw?


nyum3


ataupun....hehe. nenas ker?dapat buah ni best jugak! grapevine!


aku x mkn anggur


atau mungkin labu.....haha.( masak lomak sodap!)

Allah bg labu bosar2 hari ni dik!


inilah hakikat yg kita paham. bila tanah tak diusahakan dan hanya dibiar terbiar sebegitu rupa maka tanah tersebut sikitpun tak memberi manfaat kpd kita. tanah tersebut akan ditumbuhi semak-samun, serangga2 berbisa akan datang dan binatang2 buas. tanah tersebut bukan sahaja tidak mendatangkan hasil atau manfaat bahkan mendatangkan mudarat kpd kita.

bila tanah diusahakan dengan susah-payah menggunakan diri, harta dan masa kita maka tanah warisan tersebut akan mengeluarkan hasil. dan dpd hasil tersebut kita menikmati kehidupan.


iman lemah
begitu juga iman. iman juga mesti diusahakan. iman yang lemah umpama tanah yang gersang dan terbiar. tak beri manfaat bahkan kadang2 menjadi asbab mudarat kpd diri kita, ma'azallah. seperti mana lalang tak bagi manfaat begitu juga iman yg lemah. utk ucap 1 subhanallah pun tidak mampu, jika cerita dunia berjela-jela.
bkn saja sia2 bila iman spt semak, akan jadi mudarat utk diri kita. tahu solat lambat tak baik...tapi selamba saja. tahu pandang pempuan tak boleh, lantaran imannya lemah jgn kata pandang bahkan duduk bersama2..dekat2 lagi, aduh!
kalau iman seperti hutan belantara tandusnya....lu pikir la sendrik! (jaga2, jgn sampai gajah kat kebun ko serang kebun jiran..parah nanti)


iman baik
iman yang diusahakan...masyallah. jgn kata 1 subhanallah bahkan beratus-ratus subhanallah hendak diucapkan. kuat lagi iman, tambah baik lagi akhlaknya. kuat lagi imannya, "mat, ayuh kita ke masjid!" haha...
tanda seseorang itu beriman "bila disebut nama Allah gementar hatinya, bila dibaca ayat2 Allah meningkat lagi imannya"(quran)
tanda seseorang itu beriman "bila dia buat suatu kebaikkan hatinya rasa senang, bila dia buat kejahatan hatinya rasa tak senang"(hadis)


jadi usaha atas iman ini sgt penting. sebanyak mana amal seseorang itu ditentukan dgn sebanyak mana iman dia pd ALLAH dan RASUL SAW.

tanpa iman yang jitu maka seseorang yang jahil maka dia akan terperangkap dlm kejahilan dan seseorang yang berilmu tidak dapat mengamalkan ilmu yg beliau ada.

tanpa iman walaupun sebesar zarah maka jangankan dia nak masuk syurga cium bau syurga pun dia tak dapat.


jadi tuan2, sangat penting untuk kita usaha atas iman. untuk mendapatkan iman yang jitu ia memerlukan susah-payah dan mujahadah spt sahabat2 r.a.

kita korbankan masa kita untuk kuar jalan Allah, kita belajar iman insyallah.ooopppss...tanah terbiar mungkin boleh jadi port buang bayi...sapa taw?


abu sayang ibu


p/s: korang boleh rujuk mana2 abg2/pakcik2 dakwah tabligh utk kuar jln Allah. oh yaa...kirim salam kat depa yaa...woha!

4 comments:

 1. datang dan pergi dari ddan ke tanah jua

  ReplyDelete
 2. ulama bagitau, kalau kita hidup 1000 tahun sekalipun, dan 1000 tahun ni khusus untuk mensyukuri nikmat iman, nescaya tidak akan cukup.

  ReplyDelete
 3. tanah tidak dapat ndipishakan dgn manusia...bro..

  jemput memberi pandngan di blog sya...berhubung artikel terbaru saya...

  ReplyDelete
 4. to ibnu mutalib

  - kita datang untuk pergi


  to hariz chacho

  - benar tuan..."iman sebesar zarah balasan surga 10 kali ganda dunia"


  to Anak Pendang Sekeluarga

  - insyallah

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...