keinginan nabi saw.


Random Hadith Widget

Thursday, June 30, 2011

aku dan kucing




Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w telah bersabda: "Tidaklah kalian masuk surga hingga kalian beriman. Dan tidaklah kalian beriman hingga saling menyayangi antara satu sama lain. Mahukah kalian aku tunjukkan suatu amalan yang jika kalian kerjakan niscaya kalian akan saling menyayangi antara satu sama lain? Sebarkanlah salam sebanyak-banyaknya diantara kalian" - (Muslim)

Assalamualaikum..


Tetiba aku teringat kenangan zaman muda-muda dulu. Di kala aku di tahun 1,2,3 sekolah rendah. Macam-macam hobi aku ketika itu. Main guli sampai poket penuh pasir, main gasing, main layang2, tangkap anak ikan longkang (bkn ikan tp berudu sebenarnya), main bola sampai merah muka, lumba besikal sampai bedarah2 siku, dan byk lagi… Dan di antaranya ialah memburu anak kucing.


Yaa..MEMBURU ANAK KUCING! Hahaha


Aku ingat lagi bila aku balik sekolah agama je (petang) tak sempat tukar baju. Kasut pun tak bukak. Sampai rumah letak beg terus mula operasi dengan member. Lokasi sasaran ialah di lorong2 belakang rumah orang. Haha..

Aku pun taktau kenapa, bila dan macam mana aku boleh suka kat makhluk Allah yg bernama kucing ni. Sedangkan sebelum tu aku memang seram kot dengan kucing. Oh, dengan kucing besar memang aku cuak sikit. Sebab tu nama operasi kitorang “MEMBURU ANAK KUCING”. Haha..

Kitorang akan bergerak dari lorong ke lorong. Memerhati dengan penuh tawajuh mencari kesan-kesan yang ditinggalkan oleh mana2 anak kucing. Kadang2 siap dengan umpan yang dibeli di kedai iaitu whiskas dalam tin. Gigih tuh..(x bley blah…ahaha)

Tapi kesilapan kitorang ialah terlalu buru-buru. Nampak je anak kucing terus terkam..alamat kucing tu speed 100 meter r..ahahaha..begitulah selalunya. Ish3.

Kadang2 kalau dapat kita akan bawak balik rumah dan bela dengan penuh kasih-sayang. Padahal tak fikir pon betapa kesiannya dia kene berpisah dengan mak dia…huhu..(kitorang kan budak..hehe)


aku ingat nak bela singa..tapi pikir2 balik kucing pun ade iras2 singa..ok ape!


Dulu time kat sekolah agama aku ingat lagi sampai sekarang ustazah aku cerita kat kelas bahawa kucing ialah binatang kesayangan nabi Muhammad saw. dan sahabat2 r.hu

Ustazah cerita suatu hari ketika nabi saw hendak solat lalu dilihatnya ada seekor ibu kucing sedang menyusukan anaknya di atas kain hamparan solat baginda saw. nabi saw. tidak halau pun kucing tersebut akan tetapi nabi saw telah memotong kain tersebut dan meninggalkan selebihnya yang di duduki oleh kucing itu…masyallah…indahnya akhlakmu ya rasulullah.

Begitu juga dengan sahabat nabi saw iaitu Abu Hurairah r.a. beliau juga merupakan seorang yang sangat sayang dan mengasihi kucing. Sehingga dikatakan beliau pernah membawa anak kucing di dalam jubah beliau kerana kasihan. Lalu mendapat gelaran daripada nabi Muhammad saw. iaitu Abu Hurairah (bapa kucing..kiut sangat!!)

Rupa-rupanya kasih kepada kucing ni pun merupakan sunnah nabi saw dan sahabat r.a!! bila kita niat sunnah dapat la pahala sunnah..wah mudahnya nak dapat pahala.

Cikgu aku kat sekolah pun selalu cakap bahawa bila kita sayang kucing dan kita bagi makan kat kucing, nanti kucing tu akan mendoakan kebaikkan untuk kita..(sambil mengajukkan bunyi kucing…meow2!)

Dalam sunnah mengasihi haiwan ni juga Allah letakkan ketenangan. Bila kita tertekan cuba kita usap dan belai kucing. Insyallah Allah akan tenangkan hati kita..jangan lupa, niat sunnah dan ikram makhluk Allah. Nanti dapat pahala juga, mudah-mudahan asbab pengampunan dosa juga.

Cuma aku sedih jugak dengan sedikit tingkah laku manusia yang berperikehantuan kebelakangan ni…(hantu ju on kejam tau). Melayani binatang ini dengan kasar.

Pernah sekali aku pegi kedai makan. Ada la seekor kucing ni nak panjat2 kerusi. Ada ke patut mamat waiter tu nak pijak kucing tu. Korang leh bayangkan tak betapa bangang bengangnye aku. Kalau aku ikutkan hati, mati mamat tu aku pijak! Alhamdulillah aku boleh bersabar..kucing t upon sempat selamatkan diri.

Mak aku selalu pesan. “ko seksa la kucing..kat akhirat nanti ko kira la bulu kucing tu selai-selai (sehelai2)”…isk3

Member mak aku merangkap ex jiran yang mana kitorang memang rapat. Sanggup selamatkan kucing dari mana ntah bawak balik rumah. Anak beliau bila lihat anak kucing tepi jalan pun dah tersentuh. Apalagi bawak masuk beg tangan la, bawak naik bas daripada Melaka sampai ke kelang. Kesian punya pasal. Sebab tu kucing kat rumah dia diberi nama sempena tempat kucing tersebut dijumpai. Contohnya si Melaka..haha

Sejak aku darjah 4 sampai sekarang rumah aku tak pernah miss kucing. Taktaw la dah berapa ratus kucing yg pernah dok kat umah ni..(agk2 r ratus…nmpak beno nipu.)

Kucing aku yg sulong nama dia apok. Dia dah lama menghilang. So, sekarang kucing aku yang paling tua ialah si Ona. Si Ona ni sejak aku darjah 5. Dia sebaya dengan adik sedara aku yang darjah 4 sekarang. Haha..dah bercicit2. Sekarang ni dia disahkan bunting lagi..ahaha..

Dulu dalam family besar yang bela kucing aku dan sorang arwah makcik aku je. Sekarang ni boleh dikatakan ke sembilan2 famili belah mak aku bela kucing.

Antara nama2 kucing yang aku ingat sampai sekarang ialah ;

Si Apok, Si ad, si ad 2, si ad3, si tonje, si ona, si bob, si tuah, si teraya, si buruk, si tompok, si param, si param2, si panjang, si tam, si syawal, si sapar, si shaaban, si tompang, si cik, si noni, si cicak, si tutik, si kesep, si lucy, si jebat, si jebat 2, si abu, si….aarghhh…si sapa2 ntah lagi. (penat aku nak ingat..huh)

sewaktu aku khuruj 20 hari belajar usaha dakwah tabligh. kita ziarah sebuah rumah ni. sewaktu hendak pulang kucing tn rumah(serius comel) tersebut telah mengekori kami sehingga agak jauh dpd rumah tuannya. puas kami halau suruh balik. dia akan dok diam kemudian dia ekori semula. akhir sekali pakcik Musa yg bersama kami membaca beberapa ayat dan dengan yakin kepada Allah dia mengarahkan kucing itu pulang. lalu kucing itupun kembali pulang.

selepas kejadian itu ada dengar kakuzari/laporan bahawa pernah satu jemaah dakwah tabligh yang menjalankan ziarah ber rahabakan(penunjuk jalan) kucing. subhanallah. Allah maha kuasa!


video
kucing bongsu wat masa ni...(susah ade anak kecik ni...memekak je mlm2)





p/s:
kepada kawan2 kat luar sana. sama-samalah kita muliakan alim ulama, hormati org tua, sayangi kanak2 dan belas ehsan sesama makhluk Allah.





Sunday, June 19, 2011

ESARIAN!!!

assalamualaikum.

episod 3
"sepagi bersama sunya di bilik SR***. "
(antara rancangan orintate yg diadakn)




aku terasa rajin pulak nak citer. mungkin aku dah diserang insomia. sumenya berpunca dpd kolej SR. ggrrrr! (hakikatnya dpd Allah)




kod rahsia

tok tok tok tok tok... tok tok (ketuk SR). haha. jangan main-main. ketuk pintu dalam SR pon ada caranya. siapa2 yg ketok pintu selain cara SR takkan dilayan. haha. kau ketok la sampai pagi takkan bukak. sama juga seperti amalan2 soleh yang mana syarat penerimaan hendaklah dijalankan dengan cara nabi saw. untuk itu kita kena belajar sunnah2 nabi saw. yer dok? (lalu pintu pon dibuka..terdedahlah segala awrat bilik.huhu). hehe. sebenarnya ianya ialah antara kod rahsia kolej SR. kerana ini yang membezakan student dengan "pak guard" haha!. budak kolej lain kalau nak masuk pun kena belajar kod ni. (harap2 pak guard uitm segamat x baca..huh). kalau kau terus bukak alamat jumpa pak guard la. tapi kalau kau amalkan kod tersebut kau di dalam keselamatan. mungkin kau sempat kemas2 apa yang patut. puntung2 rokok, estray, barang2 yg takde sticker, gitar letrik, rice cooker, peti ais, stok2 "jajan" dan lain2. dan dengan selamba kau mengalu-alukan kedatangan pak guard tercinta. woha!

"ko dah tau? faham? ha sekarang kau pegi keluar kemudian kau masuk balik dengan ketuk SR!" jerkah senior aku semasa first orintate dulu. tahu, faham dan amal.

sepertimana Allah memberi kejayaan dalam mentaati perintah dan sunnah nabi saw. siapa taat dia berjaya, siapa tak taat...lu jawab sendiri.


lagu SR

dulu time sekolah ada lagu sekolah. lagu negaraku. lagu negeriku. lagu uitm di hatiku. kalau korang nak tau SR sebenarnya pon ada lagunya yang tersendiri. haha. pendek je liriknya.

(rentak lagu raya anuar zain time kecik2, yang ketupat rendang tu..part corus)

sempana riau
budaknya hensem blake
ramai peminat dan juga makwe
jangan tersilap
kami bukannye buaye
suka-suka membuang mase...

itu lah liriknya. Badek yang ajar. liriknya pendek kalau tengok. haa..kau pergi kat depan kolej siswi kau nyanyi la sampai senior kata berenti. haha. ish3. kami dengar dan kami taat.nyanyi la sampai lebam. lepas tu balik wing kena nyanyi lagi. senior2 suruh. pergh, berangin je gua. kalau tidak. siap la kau malam karang! huh. dpd susah kemudian baik aku layankan jer..itu baru dengan senior. apalagi dengan Allah?


kita kena berbeza

dan kolej SR ni memang asing. senior2 telah train budak2 bahawa "kita takleh sama dengan budak TS (taming sari, 1 lg kolej laki di uitm segamat). kita kene berbeza" haha.

kalau nak kenal budak SR dan TS ialah budak2 SR akan jalan beramai2 (berjemaah, sunnah nabi saw) dan budak TS (kurang sikit r...ada jugak cume tak seramai SR). kalau senior nampak kau pegi makan sorang2 je. memang siap la kau. sampai ke subuh kene orintate. cis!

dan setiap kali event budak SR mesti pakai baju warna hitam. sapa2 yang takde pegi pinjam member. dari jauh kau dah boleh kenal budak2 SR. hatta nak pegi pasar pon pakai baju hitam. inilah identiti penampilan budak2 SEMPANA RIAU!!! aum aum! haha

nampak macam kena kongkong, tapi disitu ada kemanisan. begitu juga dengan perintah Allah




selingan


macam tu jugak dengan agama islam yg kita cintai. nabi saw dah pesan yg mafhumnya "hendaklah kamu berbeza dengan kaum musyrikin, yahudi, majusi, nasrani"

sebagai orang islam kita pon ada penampilan kita yang tersendiri. iaitu dengan mengamalkan sunnah2 nabi saw. nak tau kene belajar la. takde masa? peruntukkan masa untuk pergi kuliah kat masjid. lepas isyak ada taklim bacaan hadis kat sudut buku PI.


aku bukan paksa. tapi kalau aku kat SR memang aku paksa korang!!! hahaha!!


tak rugi pon. dlm 1 mafhum hadis
"segala makhluk di darat, udara dan air mendoakan kebaikkan untuk mereka yang berjalan menuju ke masjid semata-mata ingin belajar agama"




benda yang aku dah lali bila kena orintate tapi terpaksa buat muka insaf. senior akan cakap dengan muka bengis lagi kejam.

"part 1 sekarang dah naik lemak!!!"

haha.

pesanan aku kepada junior2. korang ikut je la kepala senior selagi dia tak langgar syariat agama. sekali-sekala kau ajak diorang solat jemaah kat PI. mesti senior sayang korang punya r. caye r!





part 1 sekarang dah naik lemak!!!

hahaha!





p/s: kpd member TS korang jgn terasa ea. sbb korang pon bagus!

p/s: sapa budak junior kat wing 2c digalakkan komen. sbb dulu aku pon junior kat situ. kite geng! haha





Tuesday, June 14, 2011

susah-payah nabi saw.


assalamualaikum.
(bg salam sunnah nabi saw. taw)


Allah maha besar, Allah maha agung, Allah maha suci. segalanya dalam pentadbiran dan kawalan Allah. tidak lalai ataupun penat walau sesaat. segala-gala makhluk faqir dan Allah maha kaya. Allah tidak memerlukan siapa-siapa, benda-benda. tapi segala-galanya berhajat kepada Allah.




dengan keizinan Allah petang tadi marhala kami telah menjalankan jaulah ataupun ziarah kedua di kampung jiran di surau al-hidayah, jalan kebun.

syukur walaupun dalam keadaan yang serba lemah dan menanggung dosa Allah masih pilih untuk perkara yang mulia iaitu kerja ummat nabi saw. iaitu dakwah dan tabligh. hendaklah difahamkan bahawa ini bukan kerja orang berjanggut saja tetapi orang yang takda janggut pun kena buat selagi dia ada kalimah La ilaha ilallah.

sepanjang ziarah Allah telah temukan dengan 3 orang umat nabi saw. yg mempunyai kalimah al-haqq. 1 warga emas, 1 belia, 1 dewasa. mereka semua menerima kami dengan baik. Alhamdulillah. saudara2 di situ semuanya bagus2 dan ramah-ramah.

selepas maghrib tiada bayan tetapi amirsab putus untuk buat taklim panjang hingga 10 minit sebelum isyak. beberapa orang tempatan bersama ambil bahagian. Alhamdulillah Allah telah mudahkan kerja kami.




semasa taklim dibacakan kami telah disentakkan dengan sebuah hadis yang berbunyi (aku nk kongsi hadis ni sbenarnya).




hadhrat Munib Azdi r.a berkata bahawa:
aku pernah melihat rasululllah saw. pada zaman jahiliyyah bilamana Baginda bersabda: "wahai manusia!, katakanlah "La ilaha illallah", kamu akan berjaya. aku melihat orang ramai; di antara mereka ada yang meludahi wajah baginda, ada yang menabur tanah di atas baginda dan ada pula yang memaki baginda. (keadaan begini berterusan ) hingga berlalu setengah hari, kemudian telah datang seorang budak perempuan kecil membawa satu mangkuk air dan dengan air itu baginda telah membasuh muka dan kedua-dua tangan baginda dan baginda telah bersabda: "wahai anakku!, jangan khuatirkan bahawa bapamu tiba-tiba akan dibunuh dan jangan takutkan apa-apa kehinaan". aku telah bertanya: siapakah budak ini? orang ramai telah menjawab bahawa ia adalah puteri baginda saw, hadhrat Zainab r.ha, beliau adalah seorang budak perempuan yang cantik. (HR Tabrani Majmauz Zawaid)




aku sempat nampak mata amirsab aku mulai kemerahan akibat menanggung muatan air mata yang mungkin memenuhi kelopak mata. begitu juga hal yang sama berlaku pada sepupu aku si pembaca taklim. namun aku? aku terus kontrol cool. isk3.



teringat kisah sheikh Ilyas apabila beliau ditegur kerana sibuk dengan kerja dakwah dan tabligh oleh seseorang. beliau telah menjawab dengan satu jawapan yang sangat mengesankan hati ini. "tuan, bagaimana saya boleh bersenang-senang (berehat) sedangkan nabi saw telah mengalami kesusahan dan penderitaan atas kerja ini"



Hari ini kita telah bersenang-senang amal agama di atas penderitaan sahabat2 r.a



MashaAllah quwata illa billah



kata alim ulama. kerja yang kita buat disiang hari jumpa manusia hanya 10% saja. 90% lagi tahajjud di malam hari. semoga Allah beri taufiq dan hidayah kepada kita untuk sempurnakan kerja yang mulia ini. Amin.





"siang hari pujuk rayu depan manusia,


malam hari merayu merintih depan Allah"






p/s: bulan sya'ban ni kami azam kuar jln Allah 40 hari. mhn doa kalian. trimas!


Monday, June 13, 2011

1st orientate budak part 1 wing 2C

sempana riau Episode 2


1st orientate budak part 1 wing 2C


Ok, sebenarnya kolej SR ni ialah kolej paling famous kat UiTM segamat. Sebut je budak SR sume budak2 UiTM kenal dan gerun (especially dak2 laki kolej TS). Oh, TS tu kolej taming sari, besebelahan kolej SR. di kalangan siswi pulak diorang telah diajar oleh senior2 mereka bahawa dak2 kolej SR ni ganas2. Tak macam dak2 TS, skema2, baik dan rajin2. Huhu.

Citenye cani, sebelum aku kene orientate. Jap2..ok, definisi Orientate kat SR ialah budak2 senior kumpul ramai2 dlm 1 bilik dan panggil budak2 junior untuk suaikenal (suaikenal la sgt..). sebelum aku dan member part 1 kene orientate, brader2 fesi dan member TS dah sound awal2 yg kolej SR ni memang brutal. aku tetap cool. Aku nekad diorang cari pasal dengan aku memang aku blasah je diorang. Haha. Otai kan?

Lepas MMS (minggu mesra siswa)

Dak2 part 1 sume dihantar ke bilik tetap. Sebelum ni bilik sementara untuk MMS. Aku dan 2 orang member lain dapat bilik no 253 wing 2c. Setelah dikenalpasti ada 9 orang budak part 1 kat wing 2c. waktu tu senior2 belum balik lagi kitorang pon layan kepala sendiri r.


SR253 biliki kesayangan aku. pintu bilik kami jadi mangsa.



Ketibaan senior.

Hari ahad senior2 dah mula meramai kat wing. Waktu Aku jalan kat bawah kolej sempat gak usha2 kat atas. Aku perasan ramai senior dah betenggek kat koridor wing masing2. Cara Diorang tengok memang bajet samseng r. aku steady je. Haha.

Malam pertama dgn senior

Lepas solat isyak dan makan2. Ada sorang senior part 3 datang bilik aku. Dia kata “nama aku Keri, pukul 9 mlm datang bilik SR254, ajak sume part 1 wing ni”. Sebelah bilik aku. Kitorang pon ok r. dia pon layan baik, dia sempat nasihat bahwa jangan pakai boxer dan hisap rokok.


mutek (wing capt) bersama zick (senior) dlm acara perasmian party wing. woha!

Seperti yg diarahkan kitorang pon pegi SR254. Kitorang bg salam sambil ketuk pintu. Bukak2 je pintu, pergh…kecut perut aku.haha. dalam bilik tu penuh dengan dak2 senior. Apahal ni? Aku kata dlm hati. Bayangkan, 2 katil double decker dipenuhi oleh manusia yg lagak samseng gila. Tak cukup lagi, atas meja studi pon diorang duduk gak. Memang penuh r. muka sume bajet nak belasah orang. Kitorang pun masuk. Kitorang pon dipersilakan duduk. Katne lagi nak duduk, sume dah penuh. Rupe2nya memang space lantai tu provide utk kitorang. Kitorang pon duduk macam orang bersalah. Muka memang muka insaf dah (takleh blah dah).

Senior paling besar sekali dak part 6. Paling kecik part 3. Aku tengok senior part 3 ni dia punya taat. Masyallah. Sorang mamat ni nama dia borris, dak part 6. Dia kata kat dak part 3 tu “aku lapar la”. Tanpa disuruh terus masak megi. Haha. Gila kuli! (ceh, taktau lagi nasib kaw)

Malam tu memang kene gila2 kitorang. Dak2 part 1 jadi bahan permainan senior2. Pergh, aku ingat lagi diorang suruh aku belakon jadi rempit, jadi bahan gelak aku malam tuh. Memang geram r. diorang siap rakam pulak tu, taktaw la masuk youtube ke tak. Member aku lain pon kene. Ada yang kena maki. Ada yang hampir2 kene belasah pon ada malam tu. Pasal ape tah, aku lupa.

Malam tu kitorang diajar tentang rule SR. iaitu 3M. mencuri, menipu, menganjing (ejek). Siapa buat memang menempah nahas. Mula2 aku ingat main2. Rupenye betul2. Aku pernah tengok balasan orang yang langgar 3M ni. Memang kene bantai gila2, siap masuk hospital pon ade. Aku ingat masuk U ni dak2 sume skema rupa2nya lebih gila lagi.

Malam tu setiap dak2 part 1 diberi nickname. Kejang, pabong, tenat, sunya, peni, atap, garpan, wahsu. Itulah dak2 part 1 sem julai 2007 di wing 2c. korang yg skg dok kat wing 2c try r usha2 kat dinding2 mana taw ada jumpa kesan vandalism kitorang. Haha.

Sebenarnya sepanjang orientate tu memang hardcore. Memang ujian mental habis. Ada yang nangis. Ada yang sampai quit. Korang dak2 SR sekarang ni tak rasa dah. Aku takleh nak cite kat sini sebab ulama kata tak elok tulis benda2 tak baik ni. So, tepaksa aku kurangkan. Korang bayangkan selama dekat 2 bulan budak2 part 1 satu SR kena pakai formal bila tiap kali ada senior nak jumpa dan tiap kali nak pegi dining. Muka memang takleh ketat r. ketat sikit je korang rasa r sampai subuh kaw kene orientate. Memang gila. Diorang kalau bantai korang memang la korang taktaw sape yg bantai, sebab diorang selimut korang cantik2 dulu. Haha.

Orientate malam tu habis bila azan subuh berkumandang. Yg bagusnya diorang tak bagi tido dulu. Diorang solat subuh dulu.

Budak2 SR digalakkan utk komen. Woha!

Ingat, korang sume jgn wat hal klu taknak kene #$%&@#$%!!! Haha!





p/s:

Jaga solat awal waktu di masjid asy-syakirin berjemaah. Selepas isyak ada bacaan hadis kat sudut buku2 bahagian belakang, aku harap sangat korang budak2 SR leh duduk sekali, 2 3 minit pon ok.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...