keinginan nabi saw.


Random Hadith Widget

Thursday, May 31, 2012

dakwah nabi saw


Pernah sekali salah seorang rakan usaha mengalami suatu pengalaman yang mirip-mirip usaha dan pengalaman nabi dan rasul-rasul terdahulu dalam menjalankan usaha agama. Sekali, pada pertengahan awal tahun ini ada satu jamaah dakwah yang dihantar untuk berusaha di kampong jiran. Jamaah ini pun menjalankan dakwah seperti kebiasaan sebagaimana yang dibuat oleh nabi saw. Bergerak menjumpai saudara-saudara seislam semata-mata untuk menghidupkan sunnah nabi saw.

Setiap petang amalan utama yang dijalankan ialah gash ataupun ziarah umum. Jamaah akan bergerak dari lorong ke lorong, rumah ke rumah, pintu ke pintu dan hati ke hati. Sehingga tiba di suatu lorong Allah SWT. ingin menzahirkan susah-payah nabi saw dan rasul-rasul terdahulu.

Tiba di hadapan sebuah rumah. Salam diberi tak lebih 3 kali. Tuan rumah pun keluar. Apabila jamaah ingin memulakan bicara sahaja lantas saudara itu menyumbat kedua-dua lubang telinganya dengan jari. Sambil mencebik dan merendah-rendahkan saudara jamaah yang datang ziarah dengan berkata

“ha cakap la..apa dia?..ha, apa dia?..tak dengar la..”  sambil menutup telinga

dalam keadaan begitu pun jamaah terus bersangka baik dan meneruskan dakwah kepada saudara tersebut. Hingga selesai kata-kata jamaah pun mohon undur diri. Mudah-mudahan Allah memberi hidayah seluruh alam.


Sesungguhnya keperitan yang dialami nabi saw dan rasul-rasul terdahulu lebih dasyat lagi.

“Dan sesungguhnya setiap kali aku menyeru mereka (kepada iman) supaya Engkau mengampunkan dosa-dosa mereka, mereka menyumbatkan telinga dengan jari masing-masing, dan menyungkup baju ke mukanya, serta berdegil dengan keingkaranya dan bersikap sombong yang melampau”  (Nuh: 7)dakwah mirip dakwah nabi saw 

Memang benarlah! Tidak akan ada lagi nabi-nabi atau rasul-rasul yang diutuskan oleh Allah SWT. selepas kewafatan Imamul anbiya wa sayyidul mursalin nabi kita yang mulia Muhammad habibil mustofa sallallahualaihi wa salam. Maka kita sebagai ummat nabi yang mulia SAW. diberi tanggungjawab untuk menyambung kerja Baginda SAW. Terus berkorban, pergi kepada ummat bawa hati ummat ini kepada ALLAH dan malam doa kepada Allah supaya Allah beri hidayah seluruh alam.


Monday, May 14, 2012

Pelekat Hebat?Ini gambar pelekat/stickers

Ianya pelekat biasa. sekitar RM5 - RM10 boleh dapat.

Pelekat ini hanya mempunyai berat sekitar 5 - 10 gram (aku rasa lah)

Tapi pelekat ini boleh bergerak dengan kelajuan lebih 800km/jam dan lebihKorang percaya tak?Emm, betul ke?Jawapannya : BETULBila pelekat tadi dilekatkan pada kapal terbang. 

Pelekat itu bukan saja bergerak dengan begitu pantas malah dapat pergi ke negara-negara jauh hanya beberapa jam saja. Bahkan menjadi perhatian ramai.

"Pelekat yang biasa-biasa menjadi luar biasa"
Begitu juga dengan kita. Hakikatnya kita umat hujung-hujung akhir zaman ini amat berat ujiannya. kita ini iman lemah, nak beramal pun payah (aku le teww). Jadilah kita seperti pelekat yang murah dan takde bernilai sangat macam kat atas.


Manakala


Sahabat-sahabat nabi saw ialah manusia yang mendapat pengiktirafan sebagai manusia yang berjaya dunia dan akhirat. Kerana agama yang dibawa berserta pengorbanan untuk agama dalam kehidupan mereka. Merekalah manusia yang Hebat!. Maka, mereka umpama kapal terbang besar yang bergerak dengan megah dan hebat sekali.


Jadi, apa nak buat?


Kita kena la lekatkan diri kita dengan agama Allah SWT sepertimana sahabat-sahabat radiallahuanhum. Iaitu dengan kita tiru jejak langkah mereka. Langkah pertama kita kena banyak membaca kisah-kisah sahabat nabi SAW. Kitab fadhilat amal klik sini dan Kitab Hayatussahabah (kisah-kisah sahabat r.hum) oleh  Maulana Muhammad Yusuf al-Khandalawi rah. klik sini


Mudahkan?


Tapi kene lekat baik-baik la...jangan sampai tercabut pulak!PESANAN (langkah seterusnya): 

19, 20 DAN 21 MEI 2012 (SABTU HINGGA ISNIN MINGGU INI) DIADAKAN IJTIMAK IAITU PERKUMPULAN/HIMPUNAN SELURUH UMAT ISLAM BAGI MENDENGAR PENERANGAN DAN NASIHAT AGAMA OLEH ULAMA' YANG DIJEMPUT KHAS. IJTIMAK INI AKAN BERLANSUNG 3 HARI DI MASJID JAMEK BANDAR BARU SRI PETALING. SEMUA SAUDARA LELAKI AKIL BALIGH DIJEMPUT HADIR. MOGA KEHADIRAN SAYA DAN TUAN2 MERAIH RAHMAT ALLAH SWT.
(apa itu agama? agama ialah seluruh perintah-perintah Allah SWT dilaksanakan dengan cara nabi SAW)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...