keinginan nabi saw.


Random Hadith Widget

Tuesday, December 21, 2010

satu pintaku

Berjuta kegalauan mendera di lubuk hati perempuan itu. Tertatih ia melangkah. Jauhnya jarak, panasnya perjalanan, tidak ia pedulikan. Harapannya hanya satu. Ia ingin pulih. Kepulihan yang membuatnya ringan dalam beribadah. Kesembuhan yang dapat mengakhiri risaunya selama ini.

Untuk itu, satu pintu yang ia tuju. Pintu rumah lelaki paling mulia. Pintu RasuluLlah shallaLlahu alayhi wa sallam.


“Ya RasuluLlah,” ujarnya. “Aku mengidap penyakit yang telah lama tak kunjung sembuh. Jika penyakitku itu menerpa, hilanglah kesadaranku. Aku bergerak-gerak tanpa dapat kukendalikan. Dalam ketidaksadaranku, seringkali tersingkap auratku.”

“Ya Rasulullah, aku mohon kepadamu, doakanlah aku agar terbebas dari penyakit ini,” demikian pintanya.

RasuluLlah shallaLlahu alayhi wa sallam tersenyum dan menjawab, “Sungguh, jika engkau mampu untuk bersabar dalam derita penyakitmu ini, maka balasan bagimu adalah syurga …”

“Akan tetapi jika engkau tidak dapat bersabar, aku dapat saja meminta kepada Allah agar Ia berkenan menyembuhkanmu,” ucap RasuluLlah.

Mendengar syurga yang dijanjikan kepadanya, perempuan itupun bergegas menyahut, “Aku siap untuk bersabar Ya RasuluLlah …”

“Hanya satu saja yang mengganggu fikiranku saat ini. Jika kau berkenan doakanlah aku untuk satu hal saja. Auratku sering tersingkap saat aku diserang penyakitku. Karena itu pintaku hanya satu wahai utusan Allah. Mohonkanlah kepada Allah, agar auratku tidak tersingkap saat aku tidak sadar,” ungkapnya lirih.

RasuluLlah shallaLlahu alayhi wa sallam pun mengangkat kedua tangannya. Berdo’a kepada Allah, agar aurat perempuan itu tak pernah lagi tersingkap saat ia sakit.

*******

Kisah yang menggetarkan ini, ditulis oleh Imam al-Bukhari dan Imam Muslim dalam kitab shahih-nya. Keduanya meriwayatkan kisah ini dengan jalur sanad yang bersumber dari sahabat Abdullah ibn Abbas radhiyaLlahu ‘anhuma.
masyallah, aku tak leh bayangkan betapa mantapnye iman kakak tuh. die punye risau pasal aurat tu....Allahuakbar. tak banyak soal. Die dengar dan taat dia dapat SURGA.

Jadi aku pun kene lah tutup aurat mulai sekarang juga. sebab Allah swt dan nabi saw. Bagitahu….

Kalau dedah rambut:

" Wahai anakku Fatimah ! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidakmahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya " Riwayat Bukhari dan Muslim

Kalau dedah dada:

" Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka "- An-Nur : 31

Kalau bercakap(suara):

" Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik "- Al Ahzab : 32

Kalau pakai minyak wangi:

" Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya , maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina "Riwayat Nasaii , Ibn Khuzaimah dan Hibban

Kalau kita AMAL sunnah nabi saw:

“barangsiapa amalkan sunnahku dia mencintai aku, barangsiapa mencintai aku akan bersama2ku dlm SURGA”

Kalau kita HIDUPKAN sunnah nabi saw:

“barangsiapa yg hidupkan sunnahku di zaman kerosakkan umat Allah akan bg ganjaran pahala 100 mati syahid”*Ini adalah hasil kopi dan paste dan telah tidak ditokok cume ditambah oleh aku yg buduh ni…

Yang berkuasa hanya Allah,

Dia yg mhidupkan,

Dia yg mematikan,

Taat selamat,

Tak taat lu piker r sendiri….isk3 (sedih kenangkan diri)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...