keinginan nabi saw.


Random Hadith Widget

Monday, May 23, 2011

langkah pertama kita?


assalamualaikum....

(sebarkan salam syiarkan islam)Diceritakan oleh Nadhr bin Abdullah.

"Pada suatu hari ketika Anas masih hidup cuaca telah menjadi kelam. Saya pergi berjumpa dengannya sambil bertanya: "Pernah kau lihat perkara yang seperti ini berlaku semasa hayatRasullullah s.a.w.?" Dia menjawab:"Aku berlindung dengan Allah s.w.t.. Pada masa itu kalau berlaku angin ribut kami akan bersegera kemasjid takut kalau-kalau berlaku hari kiamat."Abu Darda bercerita: "Apabila angin kencang bertiup Nabi Muhammad s.a.w. akan berasa cemas.Baginda s.a.w. akan pergi kemasjid."


(kakuzari ringkas dpd ustaz time kat uitm segamat: beberapa masa sebelum kejadian tsunami di acheh sorang peniaga laki2 mendapati cuaca seperti berangin dan berasa tak sedap hati. lantas teringat amalan nabi saw langsung menuju ke masjid dan solat 2 rakaat. selesai solat 2 rakaat beliau keluar masjid lalu mendapati segala2nya telah musnah. Allahuakbar!. dalam sunnah ada kejayaan.)
kisah ini bertepatan seperti yang ditekankan dalam bayan hazrat Maulana Saad d.barakatuh sewaktu di ijtimak Nilai yang mana bila berlaku saja apa2 masalah kita hendaklah terus berlari ke masjid dan mohon bantuan Allah dengan perantaraan amal. ke depankan amal kemudian baru kita ikhtiar. di setiap perkara ujian oleh Allah, Allah ingin lihat ke mana langkah pertama kita, samada berlari kepada amal atau terus kepada asbab.

.dlm sebuah kisah tamsilan:

ada sorang budak nama dia Abu. budak kecik je. satu hari dia dengan bapak dia pergi ke pasar raya. dalam perjalanan dia bertemu dengan kawan bernama Ali. Ali tanya Abu, "Abu, kau nak pegi mana?" Abu jawab, "saya mau pergi pasar...nak beli basikaaaallll". Ali berkata "eleh...kau ada duit ke?" Abu jawab "takda". Ali gelak "takda duit nak beli basikal....hahaha". Abu pun jawab dengan yakin "saya takda duit tapi ayah saya ada!...ayah saya bersama saya!"kalau kita lihat sahabat2 r.a, mereka punya karib atau dekatnya dengan Allah dalam setiap apa perkara mereka akan menuju kepada Allah. apa2 hal terus minta kpd Allah. umpama karibnya Abu dengan bapak dia. bahkan lebih lagi!kita (aku sebenarnya)

masih gantung pada baki. bila kita check poket rasa2...."oh, alhamdulillah ada duit lagi" cube tgk dompet "oh, masih ada lagi". kita lega bila ada baki. klu takde baru ingat Allah. huuh...sedihnya.sahabat

langsung pada Baaqi. apa2 hal terus jumpa Allah. Dialah yg kekal. khazanah Allah yang takkan habis bahkan tak pernah berkurang. sahabat r.a bila ada baki apa jadi? mereka perabis sume di jalan Allah. berasa risau bila baki bersama mereka. Allahuakbar!

"hasbunallah wa ni'mal wakil, ni'mal mawla wa ni'man nashir"
ya Allah beri taufik pada saya utk tiru sahabat2 r.a..aminSunday, May 22, 2011

addunya sijnul mukmin wa jannatul kafir


salam


baca hadis ni...Dari Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:

”Dunia penjara bagi orang Mukmin dan Syurga bagi orang kafir.”

(Hadis Riwayat Muslim)tetiba teingat jor hujung semester hari tu.


alhamdulillah lebih kurang 200 student uitm + unisel dan lain2 telah hadir.


pembayan utama yang dihantar oleh Allah ialah maulana ustaz Ali damat barakatuh dpd masjid sri petaling.


first time dok dengar bayan dia secara live. sebelum ni dengar kat radio islam nusantara jer.


dalam bayan beliau menyebutkan hadis di atas. dan beliau menerangkan bahawa.


"dunia syurga orang kafir"...di mana di dalam dunia ni sehingga orang kafir yang paling miskin sekali. bukan saja miskin bahkan fakir, cacat, hina dan lebih teruk lagi. hidup merempat. hutang keliling pinggang. dibenci masyarakat.


itu tetap syurga mereka. sebab bila mereka mati mereka akan merasakan azab yang sebenar. yang lebih dasyat lagi. di mana mereka akan kata hidup di dunia dalam keadaan susah itu ialah syurga mereka.


"dunia penjara untuk mukmin"...kita lihat sehingga si fulan beriman yang kaya-raya. mempunyai segala-galanya. ada rumah besar. kereta besar. perniagaan besar. ada pangkat. hidup senang dan mewah. kata maulana itu juga ialah penjara bagi si fulan.


kerana syurga orang mukmin di akhirat sana. bila dimasukkan ke syurga. merasai segala nikmat2. kemudian di bagi rasa hidup di dunia sebentar. si fulan akan kata bahawa kehidupannya yang mempunyai segala-galanya. ada rumah besar. kereta besar. perniagaan besar. ada pangkat. hidup senang dan mewah. ITULAH PENJARA!


*****************

Kisah indah Ibnu Hajar dengan Seorang Yahudi tafsir hadist addunya sijnul mukmin wa jannatul kafir

Ibnu Hajar rahimahullah dulu adalah seorang hakim besar Mesir di masanya. Beliau jika pergi ke tempat kerjanya berangkat dengan naik kereta yang ditarik oleh kuda-kuda atau keledai-keledai dalam sebuah arak-arakan.

Pada suatu hari beliau dengan keretanya melewati seorang yahudi Mesir. Si yahudi itu adalah seorang penjual minyak. Sebagaimana kebiasaan tukang minyak, si yahudi itu pakaiannya kotor. Melihat arak-arakan itu, si yahudi itu menghadang dan menghentikannya. Si yahudi itu berkata kepada Ibnu Hajar:

"Sesungguhnya Nabi kalian berkata: " Dunia itu penjaranya orang yang beriman dan surganya orang kafir. " (HR. Muslim). Namun kenapa engkau sebagai seorang beriman menjadi seorang hakim besar di Mesir, dalam arak-arakan yang mewah, dan dalam kenikmatan seperti ini. Sedang aku, yang kafir, dalam penderitaan dan kesengsaran seperti ini."

Maka Ibnu Hajar menjawab: "Aku dengan keadaanku yang penuh dengan kemewahan dan kenimatan dunia ini bila dibandingkan dengan kenikmatan surga adalah seperti sebuah penjara. Sedang penderitaan yang kau alami di dunia ini dibandingkan dengan yang adzab neraka itu seperti sebuah surga."

Maka si yahudi itupun kemudian langsung mengucapkan syahadat: "Asyhadu anlailaha illallah. Wa asyhadu anna Muhammad rasulullah," tanpa berpikir panjang langsung masuk Islam.

*************


Allahuakbar!dunia ni terlalu sempit untuk kita puaskan kehendak kita. tapi dunia inilah yang manusia rebut2kan. sehingga sanggup bergadai nyawa. bergaduh. berbunuh.


ingat...dunia ni ibarat jari dicelup ke dalam laut dan baki tersisa di jari tu la dunia dan selebihnya akhirat. sikit sangat.


dan nabi saw kata "dunia ialah ladang akhirat". kat dunia ni lah nak menentukan keadaan akhirat kita nanti. orang tanam padi cantik2 hari ni, 6 7 bulan tuai. kalau tak usaha tingkatkan iman ilmu amal kita hari ni bila lagi?dulu ada member tegur aku, aku baru tangguh 1 hari setengah klu tak silap, mungkin dia tengok aku josh semacam kot..."sunya(nickname), ko kene ingat...nabi pesan bekerjalah seloah-olah nak hidup 1000 taun" aku pun senyum mungkin dia ingat aku dah tak ingat dunia kot (setahu aku, akulah yg paling banyak ingat dunia!). beberapa masa lepas tu ada ustaz bagitahu ramai orang salah faham dengan hadis tu. "kerja umpama hidup 1000 tahun, ibadat umpama nak mati esok hari" ustaz jelaskan berasaskan asbabul hadis bahawa kerja dunia yang kita buat itu boleh ditangguhkan kerana ada banyak masa lagi boleh buat, dan jangan lewat2kan ibadat kerana kita tak tau berapa masa yang kita ada lagi. isk3jelaslah tidak ada nikmat yang lebih besar melainkan nikmat iman. syukur ya Allah, kau telah letak iman dalam hati ini. semoga Kau sebarkan hidayah ke segenap hati2 manusia sampai kiamat. amin


Prophet peace be upon him said "Allahumma la aisha Illa Aish Al-Akhirah".
wallahualam.


Saturday, May 21, 2011

Subuh Tapi Masih Belum Mandi Wajib : Sah Puasanya ?assalamualaikum wbt.


isu ni (ceh isuuuu) aku jumpa kat sini


aku rasa penting jugak. so, aku buat keputusan untuk kongsi bersama.


enjoy it!!!
soalan:

Assalamualaikum,Ustaz.

Saya nak tanye, semalam saya melakukan onani selepas berbuka puasa dan sampai sekarang saya belum mandi wajib..

Sah ke puasa saya hari ni, Ustaz sekiranya saya tak mandi sampai buka puasa nanti @ sampai hari yang seterusnya??

- soalan melalui ruangan komentar -

Subuh terlepas dah ni

JAWAPAN

Jika apa yang anda soal ni benar-benar berlaku. Hukumnya seperti berikut :-

1) Anda berdosa yang amat besar kerana anda tidak menunaikan solat Maghrib, Isyak dan Subuh, jika anda mati tatkala itu, mungkin mati dalam keadaan sangat hina dan terkutuk kerana berada dalam hadas besar serta meninggalkan solat dengan sengaja.

2) Onani juga adalah satu dosa walaupun ia bukanlah satu dosa besar, justeru jika anda tidak mandi sehingga waktu berbuka, dosa memang amat besar kerana ia bermakna anda juga tidak menunaikan solat semua waktu di siang harinya, iaitu Zohor dan Asar. Bertawbatlah.

3) Dari sudut hukum puasa pula, puasa anda adalah sah jika telah berniat untuk berpuasa sebelum menjelang azan subuh, walaupun pahala puasa amat terganggu kerana tidak menunaikan solat.SOALAN KEDUA DAN KETIGA YANG BERKAITAN :

Assalamualaikum

Ustaz, adakah sah puasa seseorang sekiranya dia masih belum mandi wajib sehingga terbenam matahari??

Assalamualaikum,Ustaz.

Jika bersetubuh pada malamnya dan mandi wajib dipagi hari (kerana tertidur), adakah sah puasanya?

JAWAPAN

Puasa bagi orang yang terlibat dalam kedua-dua soalan di atas adalah sah sekiranya ia telah berniat untuk puasa di malam hari sebelum azan Subuh.

Kesohihan puasa orang yang belum mandi wajib ini adalah berdasarkan kepada apa yang pernah berlaku kepada Nabi s.a.w sebagaimana diriwayatkan iaitu :-

أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ كان يُدْرِكُهُ الْفَجْرُ وهو جُنُبٌ من أَهْلِهِ ثُمَّ يَغْتَسِلُ وَيَصُومُ

Ertinya : "Sesungguhnya Rasulullah s.a.w dalam keadaan berjunub hasil bersama dengan isterinya semasa sampai waktu fajar (Subuh), kemudian baginda s.a.w mandi dan berpuasa pada hari tersebut " ( Riwayat Al-Bukhari, Bab As-Soim Yusbihu Junban, 2/679 ; Muslim, 2/779 )

Disebutkan juga bahawa isteri Nabi s.a.w iaitu Ummu Salamah r.a pernah ditanya adakah sah puasa orang yang tatkala masuk waktu subuh berpuasa sedangkan ia belum mandi hadas.

Ummu Salamah menjawab :-

كان رسول اللَّهِ يُصْبِحُ جُنُبًا من جِمَاعٍ لَا من حُلُمٍ ثُمَّ لَا يُفْطِرُ ولا يَقْضِي

Ertinya : Sesungguhnya Rasulullah s.a.w sendiri pernah masuk Subuh dalam keadaan ia berjunub hasil 'bersama dengan isterinya' dan bukan dari mimpi , kemudian bgainda tidak berbuka dan tidak pula mengganti puasanya (menunjukkan puasanya sah)" ( Riwayat Muslim, 2/780 ; sohih )

Dalil di atas amat jelas menunjukkan puasa adalah sah. ( al-Majmu', An-Nawawi, 6/309 ) . Demikian jugalah dengan keadaan wanita yang kering haidnya sebelum Subuh dan belum mandi wajib. Puasa adalah sah jika ia telah berniat. Kesemua ini adalah pendapat yan paling tepat dan merupakan pegangan majoriti ulama Fiqh silam dan terkini . Ini adalah kerana tidak termasuk dalam syarat sah puasa adalah anda berada dalam keadaan suci dari hadas besar. ( Bidayatul Mujtahid, Ibn Rusyd Al-Hafid, 1/215 )

Tetapi ingat, jangan hanya sibuk bertanya hukum puasa sahaja, jangan lupa wajib mandi sebelum tamat waktu Subuh kerana anda perlu solat Fardhu Subuh.

Sekian


Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

26 September 2007

14 Ramadhan 1428 Hhasil kopi dan pes.


harap kita sume jelas dan puas hati dengan sikit penerangan ini.


moga Allah beri taufik utk kita ambik iktibar, kita amal dan sampaikan...(ehh, macam ending maulana hamid time hayatussahabah pulak).assalamualaikum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...